onsdag 13 januari 2016

Särdrag för Nya Zeeland ur ett svenskt perspektiv och skillnader mellan NZ och Sverige

Så här dryga 4 månader som bofast i Auckland har vi lyckats samla på oss en del iakttagelser om vårt nya land ur ett svenskt perspektiv. Då vi flyttade från Stockholm till Auckland, två städer i samma storlek, är ju dessa rätt jämförbara.

1. Som att färdas tillbaka i tiden.

Var försiktig med detta ämne när du pratar med en Nya Zeeländare. De är något trötta på att höra det och det stämmer ju inte på alla plan så klart. Nya Zeeland är ett modernt land utan tvekan. Däremot går allt i ett lite långsammare tempo, teknologin ligger efter, man kan fortfarande betala med checkar, barn är artiga, folk litar på varandra och det är gammeldags på ett puttrigt och mysigt sätt tycker jag.


2. Tid framför pengar.

Då stadsdelen vi bor i här i Auckland nog ligger lite uppåt på skalan socioekonomiskt i jämförelse med vår stadsdel i Stockholm går det att dra intressanta paralleller. Trots detta värderar fler i vårt område tid framför pengar. Ikväll träffade jag 3 tjejkompisar. Av dessa jobbar båda föräldrarna enbart i en familj förutom i vår, där jag jobbar deltid. En tjej är hemmafru och en tjej är karriärist och mannen är hemma med barnen. Här är det tuffare att jobba båda, pga långa skollov och dyr barnomsorg, men det är inte alltid det som styr utan tiden med barnen och familjen värderas högre rent generellt.

3.Sämre bostadsstandard, ja på Nya Zeeland alltså.

Många i vårt nya land bor i dragiga och fuktiga hus, sover med elektriska filtar och går med duntofflor inomhus under höst- och vintermånaderna. Vi bor i ett nybyggt hus, med tvåglasfönster och det finns väldigt sällan här. Dessutom verkar ingen bry sig nämnvärt om att deras kök inte har renoverats sedan 70-talet eller att deras hem inte är så himla fina heller. Den allmänna inredningshysterin som finns hemma har inte brett ut sig här, utan alla gör lite som de vill. Byggfusk är också mycket vanligare än hemma. Det är ju lite cowboymentalitet här på Nya Zeeland.


4. Heltäckningsmattor, japp överallt.

Don´t like´m, men bor man kallt och dragigt blir ju även golven väldigt kalla. Vi har heltäckningsmatta vid matsalsdelen, inte helt fräscht.

5. Individualism.

Som jag nämnde tidigare är det lite mer cowboy-mentalitet på Nya Zeeland, de är inte så duktiga flickor och pojkar som vi svenskar är. Här kan det finnas beröringspunkter med punkt 2, tid framför pengar, man skiter helt enkelt i vad andra tycker och man verkar också tycka mindre om vad andra gör. Bland de jag umgås med här är några karriärister, andra hemmafruar, andra jobbar deltid, några har hemmamän och ingen bryr sig om eller känner sig hotad av de andras val. Allt är helt enkelt okej, mycket oneurotiskt och befriande. Min svärmor tyckte det var så härligt att se alla färgstarka pensionärer under sitt besök här. Jag hade inte tänkt på det förrän hon sa det, men det stämmer, en kvinna 60+ med dreadlocks och punkrockiga kläder reagerar jag inte när jag möter här. En gång såg vi en äldre man med en askonstig mössa, som såg ut som ett stort djur och där djurets "armar" knöts under hakan på gubben. Ingen ens tittade på honom förutom jag och min svärmor som stirrade svenskt på honom.

6. Barfotanationen Nya Zeeland.

Här i Auckland går man barfota på trottoarerna, i köpcentrum, på matvarubutiken, överallt och det är inget konstigt. På vintrarna när temperaturen ändå kan gå ner till 5-10 grader nattetid är detta en typisk klädsel: flip flops, korta shorts och dunjacka. I Caesars skola har de flesta barnen shorts året om, som ett resultat av det brittiska arvet. Caesar anammade fort barfotalivet här och trippar omkring utan skor inne i staden ibland. Då vi bor i södra Auckland där många söderhavsöbor också bor är även barfota och mer eller mindre färgglad kjol/ något man ibland ser som outfit på stadiga män, som härstammar från Samoa eller Tonga. Min bastanta, långa körledare Simon/Semanue kommer ibland till körövningarna iförd samoansk skjorta och kjol(det heter säkert något annat).


7. Dålig trafikplanering.

Auckland är som 17 mindre byar/samhällen som långsamt växte ihop och ingen funderade över detta förrän det var för sent. Trafikplanering hanns inte med och om man jämför restakten per kilometer mellan Stockholm och Auckland är den mycket långsammare i Auckland, pga avsaknad av motorvägar och motortrafikleder. När nya områden byggs i Stockholm leder vanligtvis en väg in till området som sedan splittrar upp sig i de mindre gatorna. När det byggs nya områden här leder 25 vägar in till området samt att det finns direktutfarter från alla hus direkt på "genomfartsgatan". Den allmänna kunskapen om körning är mer jämn och på en klart högre nivå i Stockholm. Det är helt enkelt svårare att få ett körkort i Sverige och det märks. Det finns många nyinflyttade kineser och söderhavsbor här med och alla som har varit i Kina förstår vad jag då menar. De kör ofta rätt dåligt...

8. Artig- och vänlighet.

Folk i allmänhet vet att Nya Zeeländare är oerhört trevliga och folk i synnerhet som har besökt Nya Zeeland vet det. På Nya Zeeland hälsar man när man möts på promenaden, ber om ursäkt väldigt ofta, småpratar lite artigt överallt här, ja, ser varandra helt enkelt. Man blir bara glad och varm i hjärtat, då Nya Zeeländare genuint bryr sig! Som nyinflyttad är detta guld värt och jag har en känsla av att den där osynligheten, lättheten att bara försvinna i mängden som finns i Stockholm, inte känns så ofta här. Dessutom är folket här så vänligt sinnade, hjälpsamma och bara urgulliga! Kommer jag till skolan en regnig dag utan paraply är det alltid någon som lånar ut ett, killarna på verkstaden fyller på lite olja i bilen utan att vilja ha en spänn för det och så vidare.

Här får vänligheten symboliserar av den maoriska, aktningsfulla hälsningen hongi.

9. Lättare starta företag.

Ja det är inte så mycket fuzz helt enkelt. Jag kom till redovisningsfirman för att starta företag, med frågor om regler och lagar här och ägaren säger bara: "Ja du vet, vi tar lite lätt på saker på Nya Zeeland." Det är ett oerhört bra företagsklimat här och du kan dessutom ha inkomster från näringsverksamhet för ca 360 000 SEK utan att registrera firma. Man bara redogör för den inkomsten i sin deklaration, easy peasy! Aktiebolag är också det väldigt enkelt och billigt att starta, tjoff, så är du igång utan aktiebok, bolagsordning och fan och hans moster. Jag brinner ju för småföretagande så, Me likey!

10. Låg gnällighetsnivå här på Nya Zeeland.

Jag som har rest så mycket har nog ett lite annat perspektiv på Sverige än många svenskar kan hända, eller så kan vi bara enas om att vi är oense om du inte håller med mig? :) Ju mer jag ser av andra länder, ju mer gnälliga framstår vi svenskar. Då vi lever i ett så oerhört välsmort samhälle bara räknar vi med att allt går perfekt och gör det inte det blir vi oerhört - gnälliga. De flesta länder i världen är ju inte så välsmorda och deras invånare förväntar sig inte heller perfektion. Jag tycker verkligen om det faktum att de andra föräldrarna på Caesars skola också tycker att skolan våra barn går i är jättebra och att hans lärare är fantastisk, för det är hon! Min livsfilosofi är att det jag gör, tar in och släpper ut påverkar världen och det gör att känslan här på Nya Zeeland är så positiv. Är skolan fantastisk för att alla förväntar sig det? Vem vet? Den är inte perfekt och det förväntar sig ingen heller. Flummigt? Säkerligen, men jag hoppas ni förstår min poäng.


11. Livet i en liten bubbla.

Som boende i Europa befinner man sig mitt i världspolitiken och den allmänna disharmoni som tycks råda så väl på hemmaplan i Sverige och världen. I Sverige finns ett ökat inflytande av rascistiska tendenser som tyvärr börjar normaliseras genom Sverigedemokraternas intåg och i USA håller clownen Trump som på att göra politik till en cirkusförställning. Här på Nya Zeeland är allt bara så avlägset och puttrigt. Det rapporteras inte så mycket om omvärlden i medierna här, utan det är mest om någon trafikolycka här och ett mord här och där. Det händer heller inte så mycket här på den lilla ön och med den instabilitet och negativitet som härjar i Europa just nu känns den här bubblan som ett skönt, tröstande bomullsmoln att sitta på.

12 kommentarer:

  1. Så kul att läsa! Jag minns tillbaka och känner igen mig. Att man såg folk barfota! Och gudars heltäckningsmattorna alltså... Gillar hur avslappnade de är också :) Dessutom låter det ju minst sagt inspirerande att starta företag där borta, hurra för sådant!

    SvaraRadera
  2. Intressant att läsa om skillnaderna! Att folk gick barfota tänkte jag faktiskt inte på när vi var där ;) Att Sverige är väldigt modernt känner vi efter att ha spenderat lång tid i södra Europa... Nu är förresten Peters son Robin och hans fru i NZ och hälsar på hennes släktingar :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man ser det mer utanför stan, i bostadskvarteren där man kanske inte är så ofta som turist. Ja, Sverige är ju verkligen modernt. Det är inte så ofta man kommer till länder som känns mer moderna än vårt eget faktiskt. Jag hoppas de har det bra här på NZ!

      Radera
  3. Hej! Hittade din blogg av en slump och blev så glad, har suttit hur länge som helst och läst igenom dina NZ-inlägg nu! Var genast tvungen att följa dig på instagram med. :) Vår familj bodde i Auckland 2004-08 och vi åker tillbaka med jämna mellanrum, var där senast nu över jul. Våra barn var 6 och 3 år när vi flyttade dit och jag känner igen mig mycket i det du skriver. Vi kommer att flytta tillbaka igen, osäkert dock när det blir. Men vår nuvarande plan är att det ska bli under 2017.
    Ha det gott, ska bli kul att följa er här!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hejsan Rosa huset, kul att även se dig här! :) Hur kommer det sig att ni flyttade hem och vill tillbaka hit? Det är ju svåra beslut att ta, vi funderar ju också mycket om vår framtid efter de två åren vi kommer vara här. :)

      Radera
    2. Hej igen! Anledningen till att vi flyttade tillbaka till Sverige var inte att vi längtade tillbaka jättemycket. Det var mer så att vi kände att om vi stannar i NZ ett år till kommer vi aldrig någonsin att flytta tillbaka till Sverige, och just det beslutet kunde vi inte riktigt ta. Dessutom ville vi att barnen skulle få tillbringa tid med sina mor- och farföräldrar och kusiner samt få lite av Sverige i sig. Eftersom dom var 3 och 6 år när vi flyttade var dom till 100% kiwis efter något år, pratade engelska med varandra och svarade oftast oss på engelska trots att vi pratade svenska med dom. Det blev ju deras naturliga språk eftersom dom talade engelska hela dagarna i skolan och med kompisarna. Jag vet fortfarande inte om vi gjorde rätt som åkte tillbaka till Sverige men det har varit bra på många sätt. Men vi har hela tiden haft längtan tillbaka, vi har fortfarande våra bästa kompisar kvar där och det känns fortfarande som hemma varje gång vi hälsar på. Anledningen till att vi inte redan har flyttat tillbaka är främst att min man är delägare i ett företag här som kräver mycket jobb och han kan inte bara kliva ur när som helst, vi vill ju gärna att han ska få lite lön för mödan så att säga. Ungefär så ser det ut för oss!

      Radera
    3. Hejsan, ursäkta mitt sena svar. Jag förstår dig verkligen, vi funderar ju mycket vi med och om det hade legat lite närmare Europa hade valet varit solklart. Spännande att se hur framtiden ter sig för båda våra familjer. :)

      Radera
  4. Påminner mycket om Storbritannien utanför London. Man får se ut hur man vill, ingen glor, alla är artiga, dragiga hus...Fast bil kör de bra i UK utom de som drabbas av road rage av alla köer. I just lugna, surfiga Cornwall verkar det väldigt likt NZ med ett annat tempo. Mobiltelefonerna funkar ofta inte där. Jätteskönt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, NZ är ju väldigt präglat av Storbritannien utan tvekan. Mellis på skolan heter morning tea, de äter väldigt engelskt, har den brittiska artigheten och heltäckningsmattorna. Cornwall verkar vara så vackert. Jag har en brittisk kompis här och hon kommer just därifrån.

      Radera
  5. Nya Zeeland låter verkligen som ett härligt land! :) Enda problemet skulle ju vara bostäderna, jag skulle antagligen vara sjuklig jämt under vinterhalvåret... Om det inte vore för det hade jag kanske redan bokat enkelbiljett dit, hehe.. ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi bor med "svensk standard", isolerat & tvåglasfönster & det finns jättemånga fantastiska hus här med.

      Radera