måndag 18 januari 2016

Sanddyner och gigantiska Kauriträd

Vi gjorde nyligen ett återseende från vår jorden runt-resa 2005 eller var det 2007? Vi kommer inte riktigt ihåg faktiskt. Vad vi minns är att vi på slutet av våra veckor här på NZ åkte norrut västerut från Auckland och bodde hemma hos ett väldigt trevligt värdpar. Vi minns också att vi inget kunde förstå av värdmannens mumlande. Han pratade mycket och länge och var säkerligen lika trevlig som vår värddam, det får vi aldrig veta.


Vår lilla stuga hade dessutom egen terass ut mot stranden, det kändes så lyxigt, som de budgetresenärer vi var. Vi förstod ungefär var vi hade varit och letade oss ditåt en dag. Mitt i maoriland kom vi ut bland stora sanddyner och en liten strand. Bada fick man inte pga kraftiga undervattensströmmar och det är väl pga det som den västra kusten är så mycket mer orörd och oturistisk. Förutom utländska turister är nya zeeländare riktiga vattendjur som älskar sina stränder, surfing och båtar.


Vi åkte sedan vidare söderut genom Waipoua forest, där de gigantiska Kauriträden växer. Här kan man se Tāne Mahuta, som är Nya Zeelands största kvarvarande Kauriträd. Namnet är maori och betyder Skogens konung, ett passande namn.

Kauriträden är hotade dels genom att de tidiga nybyggarna högg ner så många av dom och dessa träd är flera tusen år gamla. Dessutom hotas de av ett typ av mögel som sakta men säkert sprider sig över Nya Zeelands Kauriskogar. Man ska därför alltid tvätta sina skor när man går in och ut ur en Kauriskog. Sedan ska man dessutom hålla sig till vandringsleden, då träden kan dö av att man trampar på deras känsliga rötter.


Vackra Tāne Mahuta!


4 kommentarer:

 1. Det är fascinerande att naturen är så varierad i NZ! Men jag hoppas att det var sanddyner ni såg... dynor har man ju i soffan ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oh no, jag tänkte inte ens på det! Ska ändra! 😀

   Radera
 2. Vackert! Vad synd om träden dör ut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ibland ser jag folk som inte sprejar sina skor som man ska och jag måste bli bättre på att säga till dom tror jag nog.

   Radera