torsdag 29 oktober 2015

Kawiti glow worm caves - lysmaskar

Något jag och Nicke har gjort tidigare på Nya Zeeland är rafting i grottor med lysmaskar. När vi åkte norrut från Matakana, och då det regnade mycket i lördags, passade vi på att stanna till vid Kawiti glow worm caves. Det är en familjeägd grotta, som ägs av en maorisk släkt och alla som jobbar där är del av samma stam.


Det praktiska med dessa grottor ur barnsynpunkt är att grottorna har en gångväg hela tiden, så även en småsjuk femåring kunde gå med utan att klaga. Vi fick en guidad tur och fick lära oss mycket mer om lysmaskar än vi tidigare fått.


Lysmaskar lägger ägg i grottorna, dessa utvecklas under 11 månader då de sitter på ett och samma ställe i grottan. Maskarna lyser längst bak för att attrahera flugor och insikter. Dessa fångar de med små slemmiga snören som hänger under masken. Varje mask kan ha 70 snören under sig som är gjorda för att fånga byten som de sedan slurpar i sig. En regnig dag som i lördags är en bra dag att besöka lysmaskegrottor, då maskarna lyser extra intensivt. Det finns namligen extra mycket byten för masken när det regnar.

Efter 11 månader utvecklas masken till en fluga. Den lever i tre dagar, parar sig, lägger ca 100 ägg, och sedan dör den.

Det rådde fotoförbud i grottan, men det är som att titta på en vacker stjärnhimmel. Jag lånade en bild här, tack!. Bilden är från Waitomo caves, som är de mest kända i landet och också mer imponerande än Kawiti.


Efter grottpromenaden fick vi en bush walk upp för berget och sedan ner igen. Den var mysig, men även lite blöt i regnet.

2 kommentarer:

  1. Häftigt! Jag läste om detta innan vi åkte till NZ, men det fick inte plats på vårt späckade schema (med valskådning, simma med delfiner, vulkanöar, zorbing, rafting, kanotturer, hästridning och allt vad det nu var, haha)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, man hinner ju aldrig med allt! Många ser NZ på kartan och tänker att det pluttlandet täcker man av lätt på några veckor, men det finns ju oerhört mycket att se och göra här!

      Radera