fredag 20 februari 2015

Hobbiton Movie Set Tours


För 10 år sedan, när vi var på Nya Zeeland senast, fanns inte denna attraktion. Ca 40 minuter västerom Rotorua ligger Hobbitbyn där all filmning har skett och den är öppen för beskådan. När filmteamet först knackade på hos familjen Alexander och berättade att de ville använda en bit av deras farm för att filma i Sagan om ringen, möttes de av skepsism. De fick lova att kullarna kunde återställas lätt till naturlig form, så i den första filmen var kulisserna därifrån i pappkartong.

När filmen senare blev en hit började folk fråga om de kunde få se filmplatsen. Därför förhandlades en deal med filmteamet inför uppföljaren om att de skulle bygga upp Hobbiton beständigt. De små husen är tänkta att hålla i minst 50 år och med viss försiktighet får man nu besöka byn med guide.


Den lilla byn består av 44 små hus, men enbart 13 har använts i filmerna än så länge. Det är verkligen fullt av fina detaljer och små miljöer uppbyggda här, mycket mer än jag anade. I den flesta hus finns ingenting innanför, men i några av huvudhusen kan man i alla fall gå in och stänga dörren.

Vår guide berättade att filmningen inomhus i Billbos hus hade skett med två olika kulisser, en normalhög som användes för filmning av hobbiterna och en mycket lägre som användes för att filma Gandalf. Allt för att skapa en illussion av olika längd på skådespelarna.


Vi fick oss en liten ale på puben som avslutning. En väldigt trevlig tur, med små pitoreska berättelser och en genuin guide. Hon bodde gatan ner och hade som de flesta ungdomar i bygden ansökt om statistroller i filmerna. Hon var för söt, hade för raka tänder och för rakt, blont hår. Well well... :)

1 kommentar: