onsdag 4 februari 2015

Chichen Itza och jakten på Cenote Maya

Förutom att Valladolid hade rykte om sig att vara en mysig stad var det den gamla högborgen för Mayakulturen, Chichen Itza som drog oss hitåt. Chichen Itza byggdes 500-900 år efter Kristus, så med europeiska mått mätt är platsen inte jättegammal, men väldigt vacker.

Sedan togs staden över av Itzafolket för att sedan överges på 1400-talet. Platsen återfanns på 1800-talet igen och har restaurerats till viss det. Byggnaden El Castillo är den mest kända av alla, men jag måste säga att övriga vackra delar av den arkeologiska platsen imponerade nästan mer på mig, antagligen för att de inte verkade lika restaurerade.


Javisst är den imponerande.


Hjälp, ett vilddjur! Vi hörde hemska läten från buskarna runt El Castillo. Det visade sig vara försäljarna som sålde någon slags rund flöjtliknande sak. I den kunde man få till ljud som liknade något stort och hemskt kattdjur.


Det var roligare att klättra på trädstockarna än att se den stora pyramiden. Caesar blev lite besviken för han hade trott vi skulle få bada i en grotta under pyramiden, att det var en cenote. Vi hade däremot tänkt leta på Cenote Maya på eftermiddagen. Vi körde helt fel så när vi väl kom fram till Cenote Maya hade vi inte många liter bensin kvar och den hade precis stängt...bada i en grottcenote finns därför kvar på min bucket list...


En vacker Mayakvinna i den traditionella utstyrseln. Visst är den både fin och ser dessutom ypperligt bekväm ut!


Vi hittade några till lite mindre pyramider och Caesar trivdes här som fisken i vattnet.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar