lördag 19 september 2015

Ovälkomna besökare i huset

Jag har ju så klart lagt märke till den eldrivna parfymdoftande flaskan som suttit i vår hall där en trappa leder upp till huset. För några dagar sedan tog flaskan slut och doften försvann. I förrgår hittade jag en gigantisk svart väldigt fin skalbaggsliknande grej(visade sig vara en Gisborne cockroach) i garaget och igår fann jag ett par små, ca 1-1,5 cm långa små rackare i vardagsrummet efter att ha haft balkongdörren öppen hela dagen. Även idag såg jag tre rackare i garaget, så nu har jag shoppat på mig grejor.

Gisborne cockroach

Det är bush cockroaches som dom kallas här, dom bor i växtligheten och i träd, men enstaka kan söka sig inomhus. Jag har verkligen svårt för såna där, även om dessa verkligen inte är värsta sorten alls. De här blir väldigt sällan skadedjur som bosätter och förökar sig inne och i mat och liknande. De kommer in mest av slump som det verkar och gillar mörka och fuktiga ställen.

I går kväll googlade jag runt och fann att det visst är väldigt vanligt med större eller mindre insektsproblem här på Nya Zeeland och det har jag nog förstått tidigare, när jag i sökandet efter rengöringsprodukter sett de stora hyllorna med olika insektsmedel av olika slag.

Idag inhandlades alltså en spray, som jag sprayade runt ingångarna till huset och i garaget med och en påfyllnadsflaska till den där eldrivna mackapären i trappen upp till huset. Jag hoppas verkligen det räcker för att mota dom små och stora rackarna i grind.

Bush cockroach

På Nya Zeeland finns visst 22 arter naturligt i floran och 8 arter som är "importerade" hit och det är visst de som man ska se upp med mer. Andra vanliga gäster i Nya Zeeländska hus är flugor och myror, mer så klart ju mer i bushen man bor och hur nära växtligheten ligger mot husen. Runt husen i Auckland är det ofta cemeterat, väldigt ocharmigt, men nu förstår jag syftet. Detta är ett land där naturen lätt tar över, charmigt men även opraktiskt.

4 kommentarer:

 1. Usch, inte så trevliga! Men ni måste ju ha något litet att klaga på i er nya fina tillvaro :) Börjar ni känna er hemma eller känns det fortfarande overkligt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej och det finns värre grejor. Jag hittade ett par små lik vid garagedörren i morse, stackars små, men jag vill inte ha in dom. Ja, vi känner oss nästan overkligt hemma här faktiskt! Det är så lätt när man blir stammis på ett fik redan vid andra besöket och då människorna är så varma och välkomnande. Lite overkligt ibland dock... :) Hur har ni det? Längtar ni efter vardag ibland?

   Radera
 2. Vi har fått krossa en del kackerlackor på Teneriffa där vi bodde med, värst var ändå när vi vaknade av att en stor jäkel kröp på sängkarmen (alltså i huvudändan)....!! Vi sov med lampan på resten av den natten och sprayade galet mycket gift sedan och har inte sett en enda kackerlacka i sovrummet sen dess.. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag sprayade utanför garaget & utanför dörrarna som leder in till huaet & det har varit hellugnt sedan dess. De är ju en del av vardagen i många länder, men som svensk är man lite ovan bara. Jag var på en väldans tjusig restaurant i Kina en gång & vid vårt bord klev det ut en gigantiiisk rackare från en tavla på väggen. Jag sade till värdinnan om den & attvi ville byta bord. Hon blev helt konfunderad & fattade inte vår reaktion alls. Vi fick ett nytt bord efter mycket om & men, men de tyckte vi var oerhört konstiga. :)

   Radera