onsdag 16 mars 2016

Auckland topp 5 - enligt mig

Som en del av Oh darlings resebloggutmaning har jag pillat ihop ett inlägg med min 10 i topp-lista på sevärdheter i Auckland. Auckland är ingen riktig turiststad och i ärlighetens namn är den mycket härligare att bo i än att besöka tror jag, då den tävlar med all den fantastiska natur som finns i detta land. Detta är alltså godbitarna i min härliga hemstad.

1. Waitakere ranges - Piha beach och vattenfall


Den underbara enormt stora nationalparken Waitakere är Aucklands egen lekplats på helgerna. Här finns enormt mycket vandring, vackra surfstränder med svart sand, regnskogar, vattenfall du kan bada i och allt som behövs för att göra dagens utomhusaktivitet fantastisk.

Piha beach är den mest kända av stränderna och den är också enormt vacker. Stränderna på Aucklands västkust är strömma och man ska alltid hålla sig inom de röda flaggorna när man badar och ha koll på sina barn. Andra fina och lättillgängliga stränder är Karekare och Bethells beach.


I den mysiga byn Piha finns också några vandringsleder som leder till det vackra vattenfallet Kitekite. Ta med badkläderna, då detta är ett populärt vattenhål, om än lite kyligt. Karekare falls är bara 5 minuters promenad från vägen och även där är det badvänligt.

Waitakere är stort och utbudet av vandringar enormt. När man precis kommit in i Waitakere finns ett Visitors centre med mycket bra information och guider som man kan rådfråga. Även härifrån finns ett antal promenader. Jag har inte gått någon av dessa själv, men som allt i detta område, är de säkert jättefina de med.


Missa in att stanna till för en kopp kaffe i den übercharmiga konstnärsbyn Titirangi innan eller efter ditt besök i Waitakere.

2. Waiheke island - vingårdar, stränder och charm!


En dryg timme med båt från innerstaden i Auckland(passagerarfärja) eller från Half moon bay(båtfärja) där vi bor, tar det att nå denna mysiga ö. Den har blivit utsedd av Lonely planet som 6:e hetaste område att besöka under 2016. På Waiheke finns lite av allt, lite hippieställen, lyxiga vingårdar och enorma privata mansion. Samtidigt finns det en del bofasta områden med rätt sunkiga hus. Ön Waiheke har nämligen inte alltid varit lika populär som den har blivit mer och mer. För att ha råd med ett sommarhus här ute nu för tiden krävs en hel del dineros.


Naturen är enormt vacker, framför allt på den mer obebodda östra delen. Här kan man vandra runt Stoney batter, som är en före detta militäranläggning, som ligger vackert utefter gröna klippor utmed vattnet. Därefter kan man köra ner till charmiga Man´O´War för en mysig antipastolunch. De bästa badstränderna ligger på den norra kusten och jag gillade framför allt lite hippieaktiga Palm beach. Här finns en hipsteraktig pizzavagn som är väldigt populär om somrarna.


Den bästa restaurang vi åt på var fantastiska The Oyster in i Oneroa. Otroligt hög nivå på både service och mat, inte alltför höga priser och väldigt barnvänligt dessutom.

3. Viaduct Harbour - Aucklands Hammarby sjöstad fast utan barnfamiljerna


I Viaduct Harbour huserade vi de första veckorna i Auckland. Det är en härlig del av en annars inte så rolig innerstad.


Framför allt ska man ta bron över til Silo Park. Där pågår mycket marknader och utomhusbio på somrarna och här finns många sköna uteserveringar samt Aucklands fiskmarknad. Denna stad har ju fantastisk färsk fisk överallt... Har du barn finns ett par mycket fina lekplatser, en plaskdamm, basketplan och en massa roliga trappor att springa i.


Efter ett glas på en av uteserveringarna gör du bäst i att gå tillbaka till Viaduct Harbour och på en av bakgatorna hittar du väl dolda Industry Zen, Aucklands bästa japanska restaurang. Bordsbokning är ett måste om du inte har tur eller kommer någon udda tid. Deras Chotto Mix med Scallops(pilgrimsmusslor) är bara helt fantastisk!

4. Farmers markets - Clevedon och Matakana village


Jag vet inte hur många farmers markets, vintage markets och nattmarknader som finns i stan, men nattmarknaden vandrar runt och finns någonstans varje kväll i veckan.

Mina absoluta favoriter än så länge är Clevedon market som ligger söder om Auckland i den urmysiga lilla byn Clevedon. Från centrala Auckland tar det nog 30 minuter att köra till Clevedon. Här sitter man på höbalar, lyssnar på livejazz, dricker raw food-juicer och äter urgod tunn pizza eller fritter(fiskburgare typ).


Sedan går man runt, shoppar grönsaker, kikar ut över landsbygden, pratar med skäggiga gubben som säljer sin hemgjorda müsli och smakar lite libanesiska röror. Clevedon är den bättre inköpsmarknaden för skafferiet av mina två favoriter. Efteråt gör man bäst i att åka ut till Maraetai för att bada, gå efter vattnet och kika på alla multikulturella Aucklandbor som tagit med sig halva sina hem för en heldag på stranden, grillandes i sina stora soltält.

Hipsterbyn Matakana ligger norr om stan och tar ca 40 minuter att köra till från innerstaden. Byn är mycket söt, väldigt hipster och marknaden är rätt packad med folk. Matakana ligger i ett vindistrikt, så på vägen dit passerar man några fina vingårdar, som har provsmakningar och restauranger. Även i byn Matakana finns det några fina vinbarer.


Denna marknad är perfekt för frukost, sitt nere vid ån och lyssna till den musik, som även spelas på denna marknad. Sedan kan man köpa med sig lite matsäck och åka ut till någon av de fina stränderna eller parkerna med fin vandring som finns här utanför.

Jag har också hört gott om multikulturella Otara market samt den mer upmarket La Cigale french market i Parnell, som båda är matmarknader och pågår typ 8-12.30 på lördagar. För exakta tider gör du bäst i att googla helt enkelt.

5. De historiska fina förorterna, Parnell och Devonport


Både Parnell och Devonport är små mysiga förorter med vita, gamla snirkliga hus i bästa Villerkulla-stil. Här finns hipstermarknader på helgerna, fina kaféer och restauranger, shopping samt atmosfär.

Devonport når du med båt från Auckland CBD(city). Den torde inte ta mer än 10-15 minuter. Sedan kan du promenera utefter huvudgatorna för shopping, Devonports berömda chokladbutik och mat samt till öster efter vattnet för att bestiga en av Aucklands många vulkaner, North head. Här har du fina vyer över Auckland samt kan kika in i de gamla militärdelarna som fortfarande finns kvar uppe på toppen.


För frukost eller lunch är Corellis mitt allra bästa tips.

Stadsdelen Parnell når du efter vattnet västerut från CBD(city) via den berömda strandvägen Tamaki Drive. Följer du den ännu längre ut kommer du förbi Akvariet, stränder och otaliga fina förorter med uteserveringar. Viker du av mot Parnell ska du inte missa historiska Parnell road med sina små, quirky hus, boutiquer och charm. Man kan ta en promenad härifrån till Auckland museum som ligger precis bredvid. Är du badsugen finns Aucklands mest centrala strand i Hobson bay där ett mysigt utomhusbad också finns, Parnell baths.


16 kommentarer:

  1. Låter ganska underbart alltihop! Bara en av dina punkter känns stadsaktig. Skönt med en stad som inte är så kompakt utan rymmer natur och verkar så passa laidback.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Njae, nummer 5 med, då dessa stadsdelar ligger typ som Södermalm och Enskede med Stockholmsmått mätt. :) Men visst är det så, jag gillar mest all vacker natur som man har lättillgängligt här, mer än själva city.

      Radera
  2. Vilka vackra platser!! Så annorlunda, även från brittisk synvinkel.
    Ha det bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är ju rätt långt ifrån geografiskt även om viss kultur här är influerad av det brittiska arvet. :)

      Radera
  3. Kul att läsa din lista. Har bott 9 månader i Auckland och har gjort en egen lista på mina topp 10 under sommaren. Min lista skiljer sig faktiskt ganska mycket från din (min är inte publicerad än men kommer snart). En sak som är samma är Silo Park där jag skriver om filmkvällarna som anordnas där. Har en vän som bor i Matakana så har varit där flera gånger. Så otroligt mysig by.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du är nog lite yngre än mig och kanske levde inne i stan? Vi lever ju småbarnslivet och har valt att bosätta oss utanför staden i en villaförort, då det är det liv vi lever helst här. Ibland kan jag sakna Stockholm just för dess innerstad, som jag tycker är så mycket mysigare och trevligare. Acukland är ju som 10 småstäder som har växt ihop, så därför känns ju Auckland som olika städer när man rör sig. Howick, där vi bor är som en brittisk liten småstad, medan Albany där jag var på Fiafia night igår är mycket mer pacifika, Sandringham som har den bästa indiska maten mfl...det ska bli kul att läsa din lista och i ärlighetens namn är min lista mina erfarenheter efter 6 månader här, jag har knappast sett allt ännu. :)

      Radera
  4. Så vackert och mysigt det ser ut! Vi stannade väldigt kort i Auckland när vi var där, så vi hann nog inte se så mycket mer än Sky Tower (där vi åt middag). Man hör förresten nästan alltid enbart positivt om NZ (vilket är ovanligt för ett land) men en kollega fällde en kommentar som förvånade mig. Hon sa att hon inte ville åka tillbaka till NZ "eftersom det är så konservativt". Så då blev jag nyfiken, är NZ konservativt...?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, hon har helt rätt, NZ är väldigt konservativt, men i ärlighetens namn känns många länder konservativa om man kommer från Sverige, där vi är så öppna för förändring och nya saker/teknik. Som turist brukar man finna det konservativa som en del av charmen, det som gör att det känns som att man färdas bakåt i tiden lite. Som bofast finner jag det både charmigt och irriterande. Vi fick en katalog med Gula sidorna i brevlådan igår till exempel. Caesars skola har precis uppdaterat sin hemsida, men den ser ändå ut som att den gjordes för 10 år sedan med svenska mått mätt. Betallösningar för mobiler existerar inte här, men vi kan betala med checkar om vi vill. Däremot småpratar man lite när man möts på promenaden, stressar inte lika mycket och tar sig tid att hjälpa dom som behöver hjälp med något. Barnen är respektfulla fortfarande. Intet ont som inte har något gott med sig.

      Radera
  5. For en herlig liste! New Zealand virker helt fantastisk. Jeg burde virkelig klare å få reist dit snart :) Synd det er så langt unna! Men det er vel en del av sjarmen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, längre bort är svårt att komma nästan. :) Det är verkligen ett fantastiskt land, så komsi komsi.

      Radera
  6. Vilka härliga platser, alla på sina egna sätt! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, Auckland som stad är dessutom som 15 småstäder som växt ihop, så hela Auckland är verkligen på sitt egna sätt. :)

      Radera
  7. Helt perfekt inlägg i precis rätt tid. Det blir ett par dagar i Auckland för min del för att åka från Brisbane som var första planen till HKG fanns inte med på världskartan om man vill åka på denna sidan av påsken. Var i AKL för åtta år sedan så har gjort en del grejer men Waihike Island kan jag inte minnas att jag varit på så det får det bli. Perfekt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så bra, jag hoppas du kommer gilla dom lika mycket som jag! Waiheke är grymt. Det finns fler öar i gulfen här utanför som jag inte har besökt ännu, men som sägs vara vackra. Bland annat vulkanen Rangitoto som man kan gå upp på och som sägs erbjuda vacker utsikt över stan. Det går båt dit från Ferry Terminal.

      Radera
  8. Läste denna och tänkte på dej! http://everydayexplorers.org/5-mest-overskattade-attraktionerna-nya-zeeland/
    Auckland verkar inte förtjäna att hamna på den listan? Verkar ju snarare underskattat?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Smaken är som baken och i ärlighetens namn är Auckland väldigt varierande. Vi är 40 plus numera och söker ett helt annat liv än när vi var 25 år, då kanske inte Auckland hade varit min drömstad, vem vet? Vill man leva cityliv så är Auckland innerstad rätt trist och så har vi även turen att ha möjlighet att bo där vi bor, med daglig kontakt av allt det bästa med Auckland.

      Radera