torsdag 1 augusti 2013

Det där med att resa med barn...

Vi vet att det här med att resa med barn väcker känslor.
Antingen får man höra: Åh, vad härligt att ni inte slutar med ert intresse bara för att ni får barn!
Andra tycker: Men så onödigt att släpa omkring det stackars lilla barnet överallt, han kommer ju ändå inte komma ihåg någonting när han blir äldre. Kejsaren är 3.5 år och har besökt 4 kontinenter vid det här laget och kallas Globetrottern på dagis. Det finns ju både fördelar och nackdelar med att resa med barn.

Här kommer listan. Däremot måste man inte åka på all inclusive-veckor jämt bara för att man har barn, så våga prova annat.

Fördelar:
1.
Människor blir väldigt vänligt inställd till en när man har ett charmtroll med sig, och vi möter mycket människor vi inte annars skulle ha fått kontakt med.

2.
Social träning. Min kompis från Namibia häpnade första gången när hon träffade Kejsaren och han tog henne i handen och drog iväg med henne. Hon är van vid att svenska barn är väldigt blyga när dom möter henne då hon är svart. Vår son har suttit i famnen på människor över hela klotet.

3.
Med lite planering och anpassning går det mesta. Vi har tagit med honom ut på resort i Filippinerna där vi har burit in honom i kajaker och i och ur båtar, vandrat med honom i ryggsäck i bergiga områden, åkt på bilsemester i USA(med Ipad och bilande i områden där det inte är så långt mellan ställena går det fint - ett tips är att bo på samma hotellkedja, det lugnar vår son väldigt mycket att han "känner igen sig") och haft med honom på Manhattan och i Hong Kong. I storstäder finns det ofta underbara parker med fina lekplatser. Det är ett givande och tagande.

4.
Världen blir roligare genom hans nyfikna ögon helt enkelt.

Nackdelar:
1.
Priset - ju fler som reser, ju kostsammare. Jag kan berätta att vi passade på att åka extra mycket innan Kejsaren fyllde två år, för därefter får man betala full biljett för honom. Vi reser nästan aldrig charter, just pga att jag är så bra på att boka det bästa själv och lyckas alltid få bättre pris på våra resor då. Tex 1 månad i Vietnam, Filippinerna och Hong Kong med lyxresorts, privat bil med chaufför mm för 40000:- för oss alla inklusive allt(då var Kejsaren under två år, så vi hade fått dyrare flygbiljetter om han var över, kanske 10000:- till). Det var verkligen en deluxe-resa.

2.
Underhållning och passning - no more heldag vid poolen(det har vi inte gjort före vi fick barn heller) eller långmiddag på restaurang, utan man får anpassa resandet efter barnet. Vår son är väldigt tålmodig som tur är och har följt med på bilsemestrar och långflygningar utan större problem. Vi får ofta höra från medresenärer om hur lugn och glad han alltid är - och det är han ju nästan alltid.

3.
När Kejsaren var mindre var packningen jobbigare, blöjor(jepp, de svenska slår alla länder vi har varit i, de läcker mindre nattetid), välling och en massa prylar. Ju äldre han har blivit ju neklare har det blivit. Vi har nog fått lite rutin också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar