söndag 18 augusti 2013

Andra dagen i Amsterdam


Lördagen inledde vi med hotellets fantastiska frukost och tog en rask promenad till Van Gogh-museumet till vilket vi hade köpt tidsbestämda biljetter. Vi hade laddat Kejsarens Iphone rejält och han satt som tur var lite trött i sin barnvagn medan jag och Niklas delade på en guidad hörlurstur. Museumet var magnifikt, berörande, informativt och fördjupande. Van Gogh är absolut en av mina favoritkonstnärer och ännu mer efter det underbara museibesöket. Missa inte om du har vägarna förbi Amsterdam!

 Vi traskade sedan mot den flytande blomstermarknaden som var en mix av tingel tangel-butiker och riktigt fina plantor och exotiska vackra växter. Hem fick 50 oerhört vackra tulpanlökar och någon slags snödroppeliknande låg blomma som var urvacker på bilden åtminstone. Vi får se till våren hur de kommer trivas i vår trädgård.

Kejsaren hade under dessa dagar tjatat om att få åka stor båt så jag och Niklas tog en paddbåttur med honom medan de andra shoppade och sov lite på hotellet. Vid det här laget var vi alla rejält trötta. Jag har aldrig någonsin varit i en så myllrande stad, förutom kanske Shanghai, men i de stora asiatiska städerna är tempot lugnare och det känns inte lika stressigt. I Amsterdam var det denna tid på året oerhört trångt, hela världens turister skulle visst samsas om de oerhört smala trottoarerna och gatorna. Överallt cyklar, människor, spårvagnar och bilar. Med barnvagn var det en rätt jobbig stad att vara i faktiskt. Så båtturen var väldigt fin och vi fick se lite andra och mer moderna delar av Amsterdam än vi hittills hade sett.


Amsterdam som stad är oerhört charmig och mångfacetterad. Oerhört många söta kaféer och butiker, båtar där stora gäng har picknick och ett bohemiskt skimmer. Å andra sidan red light district, coffee shops, drogpåverkade människor och kitchiga "museum" och turitsfällebutiker. Som tur är överväger den charmigare av de två delarna, men visst solkar den andra delen skimret en aning.

På lördagkvällen hade jag och Niklas bokat bort, på Norling, en tibetansk restaurang. Både vi och det andra paret har rest i norra Indien och där provat den fräscha tibetanska maten, så vi såg fram emot återseendet. Restaurangen var väldigt mysig, fräsch och med fantastisk service. Däremot levde den väl inte riktigt upp till våra nordindiska matminnen, men det är ju inte så konstigt.

På hemvägen tog vi en tur via Red light district. Det är ju ändå ett av de mest kända landmärkena för Amsterdam. Det var en rejäl cirkus och smått overkligt att se de väldigt unga, hårt sminkade och mentalt avstängda flickorna(tänkt ändå, det är någons dotter som står där inne och säljer sig) som stod där i fönstren och vickade på rumpan medan de blev betraktade som djur i bur. Red light tillhör väl inte ett av mänsklighetens vackraste och mest kärleksfulla skapelser direkt och eftersmaken var bitter och känslan av olust och deprevering sitter kvar på väldigt tydligt som en väldigt ofräsch beläggning på tungan nu när jag flera dagar senare skriver detta inlägg. Däremot alldeles runt hörnet när vi vek av från folkmyllret var det urmysigt och charmigt igen. Därifrån kommer bilden nedanför.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar