torsdag 30 juni 2016

Reseförsäkring när man bor utomlands

Det är ju inte alla länder som har samma system som Sverige, med ett skydd de första 45 resedagarna. Här på Nya Zeeland existerar inte något sådant skydd ens när man är täckt av den offentliga sjukvården. Vi är det, då vi är här på ett arbetsvisum på minst 2 år. Är man här på ett kortare visum måste man själv fixa en privat sjukförsäkring.


Inför vår resa till Fiji nästa vecka har jag således köpt en privat sjukförsäkring för 65 NZD, en minimiförsäkring enbart för sjukvård. Vi är inga försäkringsfanatiker i vår familj direkt, utan kör alltid så lite försäkringar vi kan och hög självrisk. Många är ju överförsäkrade, ifall, tänk om, man vet aldrig... det är den osäkerheten försäkringsbolagen tjänar enorma pengar på. Låt dig inte luras av "försäkringsrådgivare" som ju enbart är säljare, säger ekonomen här. :)

Andra saker som kan vara bra att ha när man reser till Fiji är så klart uv-badkläder, snorkel, badskor då havsborrarna på botten kan ge infektioner, myggmedel, solskyddsmedel och en varm tröja för kvällstid. Även material till de lokala skolorna uppskattas, pennor och liknande.

PS, angående mitt förra inlägg så är självklart inte samlandet av länder viktigare för mig än de upplevelser resandet ger, men det trodde jag ni redan hade förstått. Jag är bara så sjukt nyfiken på hur det är i alla världens länder. Många länder är rätt annorlunda än man kan tro och den nyfikenheten driver mig. :)DS.

2 kommentarer:

  1. Vi ska resa till Serbien och Sverige om några veckor. I Sverige har vi ju sjukvården i och med EU och det blå kortet men inte i Serbien. Så vi måste också skaffa oss en reseförsäkring där. Det är en himlans massa jox!

    När är det ni åker?

    SvaraRadera
  2. Det finns folk som tror att det svenska passet är en försäkring. Det är det ju inte. För den skull behöver man ju inte överförsäkra sig som du säger, men man vill ju inte vara oförsäkrad. Vi har rätt till sjukvård i Portugal men inte utanför. Det blå kortet från Sverige gäller inte eftersom vi skrivit oss här, och här har vi inte fått något nytt blått kort. Tur att vi ändå inte är sugna på att resa...

    SvaraRadera