fredag 3 juni 2016

Men måste du jobba då? Hemmafru deluxe

Jag är ju en så länge halvtidshemmafru på ett ungefär och har också läst några universitetskurser på distans den här terminen. Däremot tar mitt uppdrag som konsult slut i september och jag har inte heller tänkt läsa några kurser nästa termin. Jag tänkte passa på att istället göra mer av vad som faller mig in varje dag, röra på mig, meditera och njuta lite mer av min härliga vardag, som jag ändå har här. Jag längtar inte ett dugg hem till det dubbelarbetande, vardagsstressade, du hämtar och jag lämnar-livet vi hade hemma i Sverige. Lite mer hemmafru deluxe alltså...

När jag berättade för en av mina vänner här om att mitt uppdrag är på väg att ta slut, vilket jag hade befarat sade hon: "Men måste du jobba då?"


Jag tänkte direkt att så skulle aldrig någon av mina svenska vänner resonera. Det är klart man ska jobba, tänk på pensionen, ATP-poängen liksom. Jag sa det till min vän, att en svensk, åtminstone ingen av mina vänner i Stockholm skulle någonsin ha sagt vad hon sade till mig. Jag frågade om de aldrig blev stressade av pensionen och sådant här och hon sa det jag antog att hon skulle säga: "Nej, sånt där ordnar sig alltid."

Inget ont om att se om sitt hus, jag sparar privat och investerar jag med. Däremot är det så skönt att slippa det där neurotiska trygghetsbristtänket, som sjukt nog finns så utbrett i en av de tryggaste länderna i världen. Livet på Nya Zeeland handlar mer om att njuta, helt klart. Work smarter, not harder.

Igår var jag och tog en spontanpromenad tillsammans med en kompis och hennes lilla dotter, drack kaffe och bara njöt. Mer sånt tack och mer sånt här som på bilden nedan. Jag bara måste prova på de dagtidsföreställningar vår lokala, söta biograf har varje onsdag. High tea är vad vi kallar afternoon tea i Sverige, hembakade scones och te som ingår i biljettpriset. Fruktansvärt charmigt!


Det känns nästan skamligt, men det ska bli skamligt härligt!

7 kommentarer:

 1. Vet du, jag håller helt med! Jag jobbar ju inte heller men borde kanske för att dra in lite mer pengar, det är ju alltid bra. Men det är aldrig någon här som kollar konstigt på en för att man är hemmafru, ama de casa. Det är så naturligt här.

  Men jag jobbar u lite smått emellanåt, har något uppdrag och dessutom så hjälper jag ju mannen lite med hans företag.

  Så sysslesättning finns!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, här är det också så vanligt, men som lutheransk svensk känns det nästan syndigt, fast syndigt härligt! :)

   Radera
 2. När jag var barn var massor av mammor, bland annat min mamma, hemmafruar. Det var inget de verkade ha dåligt samvete över.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, min egen mamma var hemmafru med. :)

   Radera
 3. Min dotter är hemmafru i nz , bland Maurier är de nog vanligt , men med en 10 månaders bebis o en till om nån månad lär det bli mycket hemmafru

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bland alla är det väldigt vanligt, framför allt då förskola innan 3 års ålder kostar en hel del pengar här. Mellan 3-5 år är halvtid på förskolan gratis om jag har förstått det rätt, men vill man ha sina barn där på heltid kostar det en del, så många väljer att vara hemma.

   Radera
 4. Intressant! Lite mer ifrågasättande kring "jobba-konsumera-cirkeln" skulle ju inte skada i västvärlden... :)

  SvaraRadera