måndag 27 juni 2016

Ett fantastiskt midsommarfirande med våra kiwivänner

Vi hade bjudit hem dryga 30 personer, familjer här i vårt område, på en midsommarfest i helgen. Det har regnat en del här i helgen, så det kändes som en riktig svensk midsommar med andra ord. ;)Vi hade hittat Aalborg i en affär faktiskt och vi som inte dricker sådant fick hutta på vindruvsjuice. Vi hade fixat sånghäften på engelska, en pimpad julgran med söderhavsblomsterkransar runt, en Spotifylista med midsommarsånger, lekar ute på gården, dans runt granen/midsommarstången och skattjakt för barnen. Denna fest blev så himla rolig att Sverige nu har några Kiwis som vill ansöka om svenskt medborgarskap faktiskt - kul!När man bjuder på fest här har jag lärt mig att inte laga alltför mycket mat, då alla gäster har med sig något till bufféen, en jättetrevlig tradition tycker jag. Vi hade förberett en stor smörgåstårta och hade köpt sill och rom till en romtårta på den specialimportbutik som finns här i Auckland. Våra gäster älskade dessa, lite oväntat men riktigt kul! Vi hade också köttbullar som uppbackning och den enda andra svenska familj som var bjuden hade med sig två enorma jordgubbstårtor.Sedan hade alla familjer med sig plockmat, fruktspett, scones med grädde och sylt, laxsnittar, aprikoskakor, chokladkaka, ja ni hör ju själva. Jag hade också bakat semlor, men skippade att sätta vispa grädde till dom, då vi hade en gigantisk buffé redan.Det kändes så himla kul och trevligt att båda få bjuda på sig och visa vår svenska kultur på detta sätt. Vi har redan fått förfrågningar från festdeltagarna om att göra denna fest till en årlig tradition. :) Dagen efter damp det ner en inbjudan till Svenska föreningens årliga Lucia-firande, som firas här i september, i slutet av vintern. Då kommer vi ha bott här ett helt år. Vi var med på Lucia-firandet förra september, efter att ha varit i Auckland i bara en veckas tid.

10 kommentarer:

 1. Granen? tänkte jag? Men sen ser jag den på bild och det var ju hur smart som helst!

  Jätteroligt initativ, tror dock att det krävs småbarn med för att det ska fungera. Eller mycket dricka... Tänk dig 20 vuxna i 40-50-årsåldern? Då måste det nog vara en viss typ av människor. Eller så tänker jag för svenskt.

  Tårtorna och allt ser verkligen helsmaskigt ut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man tager vad man haver. :) Småbarn är ett klart plus för alla typer av traditionellt midsommarfirande, men även vuxna som kan bjuda på sig och Kiwisarna är rätt lekfulla som tur är.

   Radera
 2. Vad trevligt det låter! Och en trevlig tradition att alla tar med sig något :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är supertrevligt och nu när jag har vant mig gör jag inte längre för mycket mat heller. :)

   Radera
 3. Finns det De en svenskförening i i Aukland , måste jag i så fall upplysa min dotter om ,så hon inte glömmer sitt gamla hemland o blir 100 procent mauri kvinna ��

  SvaraRadera
  Svar
  1. SWEA finns i Perth men det är väl en bit bort... :D Vet inte om det finns på Nya Zeeland. Hon kanske skulle kunna starta en avdelning?

   Radera
  2. Ja, Swea finns inte i NZ, men väl denna fina förening: http://www.svenskaforeningen.org.nz/ som håller till i Auckland. Bland annat arrangerar dom svenskalektioner varje vecka för de svenska barnen.

   Radera
 4. Så fantastiskt roligt! Jag älskar plastgranen som blivit midsommarstång, innovativt! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja den blev ju rolig om inte annat. :)

   Radera