onsdag 3 februari 2016

Skolstart för liten kille i årskurs 2 - skolpress?

Tänk va, hemma i Sverige hade han ännu gått i förskoleklass, men här är han redan en tvåagluttare. Alla hans klasskamrater nyss fyllda sex år kan läsa och skriva på en väldigt hög nivå, men Caesar ligger så klart efter ännu. Efter att ha kastats in i 1:an för 4 månader sedan utan att kunna engelska har han ju även haft både ett nytt språk och hela skolkonceptet att lära sig.På vårt besök till Auckland zoo förra veckan mötte vi Caesars klasskamrat Benji, här ovan, och hans mamma Gloria, som ursprungligen kommer från Hong Kong. Hon berättade att hon tyckte det kändes så jobbigt när hon och hennes syster i Hong Kong jämför sina barns skolframgångar. Hon inser att skolan på NZ ligger efter skolan i Hong Kong. Det säger så mycket om den kinesiska kulturen, hur hårt de drillar sina barn. Visst är de strävsamma kineserna, men de är även rätt okreativa till mans. När jag jobbade med import från Kina var min stora utmaning att hitta de tillverkare som gjorde unika och egna saker, då de flesta bara kopierade varandra.

Jag har hur som helst ingen skolångest alls(fast min son ligger efter än så länge) utan är bara så tacksam mot skolan här, som förutom att de håller en bra akademisk nivå även ser individen och arbetar mycket kreativt.

Måndagar och onsdagar är det visst simträning i skolpoolen för Caesar den här terminen fick jag veta vid skolstarten igår. Det känns ju lite overkill att han även har simskola på onsdagarna efter skolan, men så kan det gå. Han älskar ju vatten åtminstone.

4 kommentarer:

 1. Jag träffar en del kinesiska studenter när jag undervisar på KI. De är mycket ambitiösa och duktiga, men de är ovana att tänka själva. De ifrågasätter inte och diskuterar inte det jag säger på det sättet som svenska studenter gör. Kulturell skillnad!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det där känner jag igen sedan mina vistelser i Kina. Många är ju nyfikna och de som kan engelska(=högutbildade) kommer ju gärna och pratar med en när man reser runt i Kina. Jag har fascinerats ofta hur omogna de är för sin ålder och har absolut inte lärt sig att tänka kritiskt.

   Radera
 2. Försvann min kommentar?

  SvaraRadera