fredag 12 februari 2016

Waitangi day - Nya Zeelands nationaldag är inte helt konfliktfri

Vi hade alltså långhelg förra helgen här i Nya Zeeland då det var nationaldag.


År 1840 den 6 februari undertecknade representanter för det brittiska kungahuset och över 500 maorihövdingar ett fördrag i Waitangi, som ligger i norra Nya Zeeland i det vackra turistområdet Bay of Islands. Fördraget angav fördelning av land mellan stammarna, britterna och angav även att landet var en del av det brittiska imperiet.

Det är skapandet av landet Nya Zeeland helt enkelt.


Dagen firas över hela landet, men framför allt i Waitangi. Ända sedan fördraget undertecknades har det varit föremål för konflikter. Maorierna såg det som ett heligt dokument, medan britterna inte respekterade fördraget till en början. Dessutom är fördraget lite olika i den engelska och den maorisk versionen, vilket ännu mer späder på konflikterna om vad som är beslutat i fördraget. Dessutom anser sig vissa maoristammar förfördelade i fördraget, så det är ofta protester och spänningar med i bilden under firandet i Waitangi.

Jag förstår detta helt, engelsmännen kom hit och krigade för att kolonisera detta land, som redan var någon annans land.


Dagen firades över huvud taget inte förrän 1934 och blev helgdag 1957. Fortfarande finns vissa som tycker att man borde flytta nationaldagen, en del röstar för 29 januari, det datum då William Hobson landsteg på Nya Zeeland och det gjordes just i Bay of Islands. Jag tycker det är vackert här i Nya Zeeland att den maoriska kulturen har ett så starkt inflytande här och tycker absolut att nationaldagen bör belysa att landet koloniserades när engelsmännen anlände.

Innan fördraget kom till var det många krig som utspelades mellan britterna och olika maoristammar. Maorierna är ett krigarfolk, så de krigade rätt friskt med varandra också vad jag har förstått och åt upp varandra, men mer om det i ett annat inlägg...

2 kommentarer:

  1. Kan tänka mig att det gick ganska vilt till i början... Och vita som befolkat länder med urinvånare har väl inte alltid gått skonsamt fram heller...?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det kanske jag inte fick fram riktigt nej, jag går in och ändrar. Nej, de kom ju och krigade med och koloniserade detta land. :)

      Radera