lördag 1 augusti 2015

Bostadssuituationen i Auckland på Nya Zeeland


Fastighetsmarknaden i Auckland är rätt katastrofal för det stora medeltalet invånare. Med medellöner långt under de svenska så är hyresnivåerna i Stockholmsnivå, då den till skillnad från vår hyresmarknad är oreglerad.

I Sverige anses skälig hyra att ta ut baseras på husets (marknadspris*0,04)/12 i månadshyra, med andra ord så man får 4% avkastning på investerat kapital. I Auckland är det efterfrågan och tillgång som styr. Då många har svårt att få lån till vettiga hus hyr många sina boenden istället.


Dessa hus är alltså bara en dröm...


Hur ser då husen omkring Auckland ut? Husen är ofta lite kirky med många vinklar och vrår. Det är populärt med stora terassdörrar som integrerar rummen i trädgården med insidan på huset. Husen i Auckland ligger trångt och ofta insynsskyddas den lilla trädgården med höga staket.

Många hus är oisolerade och har englasfönster. Med det fuktiga väder framför allt vintertid bildas mycket kondens inomhus då och det är rätt vanligt med fuktskadade och mögliga hus. Astma är mycket vanligare bland Nya Zeeländare till exempelvis.Husen på bilderna hittills är inget alternativ för flertalet Aucklandbor som istället...


...är hänvisade till denna bostadsstandard.


Här möter alltså verkligheten den glossiga världen som enbart är tillgänglig för de många rika investerare från Asien som kommer med pengar till landet i jakt efter ett bättre liv och det fåtalet rika som finns i detta land av stora inkomstklyftor.


I ett försök att matta av den heta bostadsmarknaden i Auckland, där priserna stiger med 30% årligen finns förslag om att kräva större kapitaldel när investerare från utlandet köper upp hus, för i Auckland bor man i hus. De lägenheter som finns i city, är små och trånga och dyra och är de inte små och trånga är de väldigt dyra.


Nya Zeeland är inget land man väljer att flytta till för att nå rikedom. Det är ett livsstilsval för oss som älskar dess natur, stränder, dramatiska berg, regnskogar, trygghet, bra skolor, balans i arbetslivet och ja, helt enkelt en chans till ett äventyr på andra sidan jorden!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar