måndag 15 december 2014

D - Dijon

Dijon kommer med på min privata lista eftersom jag pluggade i den staden efter min student. Det var en härlig tid där jag blommade ut efter en rätt deprimerad studietid ända från grundskolan pga total uttråkning. :) Här kom jag till en ny stad, med vuxen frihet, jag träffade en massa nya, fina vänner och har haft mycket kul i den staden!Dijon är en väldigt söt liten stad, med historiska byggnader överallt. Vi bodde i en tråkig utkant av staden i ett studenthem för internationella studenter. Det var inte vackert, men vi hade mycket kul där. Ja, ni vet väl alla vad Dijon är mest känt för? La moutarde, senap vill säga.

En annan sida av Dijon är att det är en riktig gourmetstad. Som huvudstad i det underbara vindistriktet Bourgogne ligger här flera trestjärninga Michelinkrogar och här hålls fina vin- och matmässor.


Söder om staden ligger det vackra vindistriktet som man når med buss, tåg eller varför inte cykel? Cykelturen söder om Dijon finns med som cykeltips i senaste Vagabond-tidningen. Jag har provat den och att cykla efter vägarna här är som överallt i södra Europa, bilarna kör snabbt och ingen vägren finns. Men hittar man ut i naturen och i de mindre byarna är det ju ljuvligt.


Ni får inte missa den söta staden Beaune, som ligger söder om Dijon och mitt i vindistriktet. Häromkring hittar du många fina vingårdar och i staden finns tillgång till mycket fin vinprovning. Dessutom finns här ett gammalt Hospice, som präglas av det typiska Bourgogne-taket.


Bilder är lånade från viator.com, chateaudeprauthoy.com, chateau-ziltener.com, tripadvisor.se och sojournertours.wordpress.com.

2 kommentarer:

  1. Kul att få tips just från Frankrike, nu när vi är här! Om ett tag lämnar vi Frankrike och åker in i Spanien och Portugal, men senare kommer vi tillbaka till Frankrike igen! (Jag följer förresten din blogg som vanligt via Bloglovin, men kommer kanske kommentera lite mer sällan eftersom vi har begränsat Internet...)

    SvaraRadera
  2. Jag förstår så klart det! Snart åker ju vi med och jag kommer inte ha tillgång till så mycket nät jämt heller. :)

    SvaraRadera