söndag 24 april 2016

De kinesiska matvaruaffärerna

Här i östra Auckland där jag bor flyttar det ständigt in en större befolkning av kineser, som flyttar från kinas ekonomiska och miljömässiga problem. Det har resulterat i att det i vissa kvarter finns hela shoppingblock med bara affärer med kinesisk text eller inriktning.


Många infödda kiwis(=nya zeeländare) är lite frustrerade över denna stora inflyttning, då de välbärgade kineserna driver upp priserna på den överhettade bostadsmarknaden här i Auckland. Dessutom krockar den kinesiska kulturen till viss del med den nya zeeländska. På badhusen finns stora skyltar på kinesiska om att man inte får spotta på golven eller i poolerna till exempel. De flesta är dock välanpassade och oerhört trevliga, så klart.

Här på Nya Zeeland är Countdown den mest dominerande matvaruaffären och de är inte billiga. Uppstickaren Pak'n'Save är lite mer som Willys, med billigare priser helt klart. Båda dessa kedjor har rätt höga priser.

Däremot är det mycket billigare att handla mat och grönt i de privata småaffärerena. Det finns veggieshops överallt och lokala slaktare, som ofta är billigare än de stora kedjorna även de. Att beöka någon av alla farmers markets är också ett bra sätt att minska sina matkostnader, sjukt nog tycker man som svensk, där läget är tvärtom!


Jag blev så glad i veckan som var, när vi kollade in i ett hål i väggen som utifrån ser ut som en liten veggieshop nära oss. Det visade sig att insidan var väldigt annorlunda. Det var en otroligt stor och välsorterad kinesisk matvaruaffär, med en mängd kinesiska och nya zeeländska matvarur. Oerhört välsorterad och med mycket bra priser!


Där fanns en mängd olika, handgjorda färska nudlar och kinesiskt kål i många varianter. Vi köpte färska nudlar, kyckling, färsk koriander och ingefära samt kinesiskt kål till en wok i helgen. Där fanns också färsk wonton- och dumplingsdeg, så nu måste jag bara köpa en ånginsats, då vi inte tog med oss våran hit till NZ. Jag älskar ångkokta dumplings.

Man kunde även hitta andra spännande kinesiska delikatesser här, som du ser här nedan...;) Ursäkta den läskiga bilden.

5 kommentarer:

 1. Spännande att botanisera i kinesiska mataffärer! Fast grishjärna hoppar jag nog gärna över ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var som att gå i affärerna i Kina, jag kände igen väldigt mycket sedan mina återkommande jobbresor dit. Jag skippar också grishjärnan, även om jag har ätit extremt god grismage i Kina. :)

   Radera
 2. Här har vi också kinesaffärer, fast det är något helt annat här. Får skriva om det någon gång. Lite asiatiska ingredienser hade inte varit helt fel, det är svårt att få tag i här. Och dyrt om man hittar det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns den typen av kinesaffärer som du menar här med. Här kallas de dollarstores oftast. Jo, södra Europa är ju väldigt matkonservativt över lag. I Spanien äter man spanskt och i Italien italienskt.

   Radera
 3. Intressant läsning! Den där grishjärnan tror jag dock jag skippar.. :D

  SvaraRadera