måndag 10 oktober 2016

Fa´alavelave - vacker sammanhållning eller lyxfällan?

Det samoanska ordet fa´alavelave betyder social sammankomst och används för alla typer av fester och samlingar, men det står även för den samoanska känslan för kollektivet, där ekonomiska donationer till sin storfamilj, kyrkor och samhället i stort är vanligt. I genomsnitt ger samoaner bort över 17% av sin inkomst vilket är rätt extremt. Historiskt sett har samoaner i princip inte haft någon egen lön utan allt gick till det större kollektivet, eller de otroligt stora släktklanerna de lever tätt inom. Det är väldigt vackert med den generositet som finns, men det kan också vara betungande för de ofta lågbetalda samoaner som bor och arbetar här i Auckland eller i Australien.

Numera förväntas istället gåvor som ett sätt att försörja sina föräldrar när de blir gamla, vid giftermål, till fattigare släktingar med mera. Auckland är nog den största samoanska staden på ett sätt. Det bor fler samoaner här än i någon av städerna på Samoa där Apia är den största staden med 40 000 invånare.


Många samoaner migrerar hit till Nya Zeeland eller skickar hit sina barn för att få en möjlighet till högre utbildning samt en bättre ekonomisk framtid. De får då också en större möjlighet att skicka hem pengar till släktingar och pressen på många som bor här är stor. Det finns många låneinstitut i södra Auckland som enbart riktar sig till befolkning med rötter i Samoa eller någon av de andra ö-nationerna i Stilla havet. Pressen på att skicka hem pengar är så stor att det är rätt vanligt att ta stora, betungande lån för att kunna finnas där för släkten.


Tyvärr hann jag inte fota den gigantiska reklamskylt som alla åker förbi på väg mot avresan från flygplatsen på Samoa. Där visade ett stort varuhus lyxiga soffgrupper, teknik med mera och texten var typ denna: "Glöm inte att skicka pengar till er familj, så dom kan ha råd att handla detta hos oss."Sakta, sakta förändras detta och fler yngre vågar bryta detta, då det kan innebära stora svårigheter för den egna ekonomin. Ni kan läsa lite mer om det i denna artikel från radionz.co.nz samt denna artikel i radioaustralia.net.au som även tar upp hur mycket samonaner ger till sina kyrkor, vilket osökt leder mig vidare till mitt nästa inlägg här på bloggen. Mer om Samoas extrema kyrkokultur i nästa inlägg alltså. :)

Bilder lånade från cdn.meme.am, westernunion.com och memegenerator.net

6 kommentarer:

 1. Intressant! Kan inte vara lätt med spdan press. Att skicka pengar om man har över är ju en sak. Men att tvingas ta lån ...

  SvaraRadera
 2. Vad mycket man inte vet! Väldigt intressant att läsa.

  SvaraRadera
 3. Jätterintressant! De samoaner som bor på NZ är alltså dubbelbeskattade kan man säga..:0 Coolt egentligen det där med att allt brukade gå till det gemensamma. (fast då vill det till att man inte är individualist!)

  SvaraRadera
 4. Hade ingen aning om detta. Intressant inlägg. Tack!

  SvaraRadera
 5. Oj..ja, mycket intressant att läsa.

  SvaraRadera
 6. Superintressant att läsa om! Jag var inte så medveten om just detta när jag var på Samoa, men märkte att killarna var väldigt angelägna och kanske ville hitta någon att följa med till NZ... Kyrkokulturen var också väldigt uppenbar på öarna, ska bli kul att läsa mer om :)

  SvaraRadera