fredag 2 september 2016

Bokslut över vårt första år på Nya Zeeland

Som den redovisningsekonom jag är känner jag ett behov av att göra bokslut, stänga detta år, räkna ihop resultatet och överföra balanserna till nästkommande år, knyta ihop säcken helt enkelt.

Varför flyttade vi till Nya Zeeland?

Vi ville bo någon annanstans i världen några år och helst utanför Europa. Dels för att vi älskar att resa och upptäcka nya kulturer och dels för att se om det är så pass mycket bättre att bo i ett lite varmare klimat än vi har hemma i Sverige.

Nya Zeeland hade med åren seglat högst upp på listan över platser vi ville till och precis då vi tänkt börja jobba med vårt flytta utomlands-projekt seglade den perfekta chansen förbi, så matchat att det knappast kan ha varit en slump.

Vad har varit bäst med flytten hit?

Förutom det perfekta klimatet är livet mer ostressat här. Våra vänner har mer tid och här värdesätter man sin fritid mycket, medan man har mindre perfekta hem och kläder än hemma. Det är helt enkelt rätt avslappnat och skönt här. Att Nya Zeeländarna är ett otroligt trevligt folk har inte gjort saken sämre.

Klimatet här med avsaknad av kyla och mörker, är resesuget så mycket mindre. Vi gillar fortfarande att resa, men jag älskar vardagen i Auckland, på ett sätt som jag aldrig har upplevt tidigare. Jag kan idag lika gärna vara hemma som att åka bort. Längta bortet är liksom borta...

Våra helger känns som en minisemester varje gång vädret tillåter, då vi är ute mycket i naturen, vandrar och ser oss omkring. Runtomkring Auckland finns oerhört många vackra naturområden. Nya Zeeland är helt enkelt oerhört vackert!


Då Caesar skulle börja skolan när vi flyttade hit, var skolan även något som lockade oss hit. Här är nivån på undervisningen hög, lärarna inte utslitna, skolan är inte i kris och kreativitetsnivån och lusten hög.

Jag gillar också det multikulturella Auckland. Bara i Caesars skolklass finns 14 nationaliteter representerade!

Vad har varit sämst med flytten hit?

Självfallet är distansen till våra nära och kära det klart sämsta med flytten hit. Det är ett stort projekt att komma på semester hit, både tidsmässigt och ekonomiskt.

Det är dyrt att resa omkring i denna del av världen, då flygbolagen inte har så stor konkurrens och hotellrummen är dyra. Dessutom har Niklas inte mer än 4 veckors semester, vilket är något han beklagar sig över så klart. Vi hoppas att han ska kunna jobba som konsult om vi stannar kvar här efter de första två åren. Då skulle det vara lättare för honom att ta ett par veckor semester till per år.

Vad har överraskat oss mest under vårt år här?

Att Nya Zeeland har blivit så pass dyrt. Framför allt är Auckland oerhört dyrt att köpa hus i. Det hus vi bor i har ett marknadspris på över 12 Mkr, vilket man får mycket mer hus för i Stockholm. Det är helt klart en bostadsbubbla här.


Vad finns det för konstiga, små skillnader mellan Nya Zeeland och Sverige som inte turister ser?

Man ser Nya Zeeländare som ett fräscht och aktivt folk, men här är andelen överviktiga mycket högre än hemma och Nya Zeeländare bara älskar friterad mat.

Nya Zeeland anses som en av de bästa länderna i världen för familjer, men något de flesta inte känner till är de oerhört stora problemen med fattigdom, missbruk, misshandel av barn samt barn som dör mellan hemmets fyra vägger på Nya Zeeland. Det gör oerhört ont att läsa om dessa tragiska fall i tidningarna här. Detta sker i mycket större utsträckning än i andra västländer. Här är Söderhavets minoriteter överrepresenterade, maorier och Islanders(invånare från Samoa, Fiji, Tonga m fl).

Vad är Nya Zeeland bättre på än Sverige?

Kaffe och mat är generellt sett mycket bättre här än hemma. Både det kött vi köper hos slaktaren och då vi går ut och äter.

Människor är mycket mjukare och vänligare än i Sverige. Man känner sig sedd här, man ser varandra i ögonen, hälsar, småpratar och det får en att känna sig båda omtyckt och inkluderad.

Inte bara är folk ytligt vänliga utan bryr sig så mycket och är hjälpsamma. Här hjälper man varandra på ett sätt jag aldrig har sett i Sverige. Det är ett vackert nationellt drag!

Chilla och njuta av livet. Här stressar man gärna inte i onödan. Stress finns här med, men man lever lite saktare än hemma och stressar inte så mycket på sin fritid. Hänga i naturen, fiska, grilla och tälta är något Nya Zeeländare gillar att göra på sin lediga tid. Det är mindre måsten och mer lust i livet här än i Sverige.

Vad är Sverige bättre på än Nya Zeeland?

Kvaltiteten på saker man köper är generellt sett mycket bättre hemma. Allt från att matberedaren är dålig till att sömmarna på kläder går upp på konstiga ställen.

Shopping och design! Wow, jag saknar shoppingen i Stockholm ibland. Affärerna hemmavid har mycket snyggare grejor, bättre kvalitet samt så är affärerna snyggare. Här ser varuhusen ut som Åhléns gjorde på 80-talet, grått, trångt och källaraktigt.


Effektivitet och teknik. Jag kan bli tokig här över onödig administration och hemsidor som inte har mobilstöd eller bara är oerhört ofunktionella. Folk tycker man är high Tech om man använder Facebook i princip...

Hus är oerhört mycket bättre konstruerade hemma, kvaliteten på våra hem är så mycket högre. Det som är lyx här är normalt hemma. Jag läste en artikel nyss där vägghängda element beskrevs som en oerhörd lyx som bara fåtalet rika Nya Zeeländare har råd med!

Ekologisk mat finns här, men den kan vara svår att hitta samt dyr.

8 kommentarer:

 1. Om längtet bort är borta kanske ni också hittat hem! ? PS. Bilden från varuhuset inspirerade inte precis till shopping nej. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, nej jag har tänkt på att en framtid som dekoratör här skulle vara lukrativt. Jag har ju ägt en butik och har gjort många fina skyltningar samt mässmontrar...

   Radera
 2. Väldigt intressant! Och jag måste säga att jag blev lite chockad av detta du skriver med fattigdom, missbruk och barn som dör. Är det i vissa områden, vissa folkgrupper...? Vad beror problemen på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är överrepresenterat bland maorier och islanders, men de grupperna är ju även mer socialt utsatta. Det är lite svårt att veta vad som är vad. Islanders är generellt sett väldigt mjuka, men jag har sett hur hårda maorier kan vara mot sina barn. Synen på barnaga rent generellt här är väldigt annorlunda mot Sverige. Det förbjöds först 2009 och fortfarande tycker många att det förbudet var felaktigt och att fysisk uppfostran är helt normalt.

   Radera
 3. Jag tänkte detsamma som åsa, att ni har antagligen hittat hem när ni inte längtar bort :) Och intressant (och förstås hemskt) att läsa om de mörkare sidorna av Nya Zeeland...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, allt är inte guld som glimmar och det finns en hel del samhälleliga problem här på Nya Zeeland, som inte syns runt turiststråken. Jag ska nog skriva ett eget inlägg om Nya Zeelands mörkare sidor, det finns flera intressanta grejor.

   Radera
 4. En av de mörkare sidorna är anställningstryggheten hos de som jobbar på farmer, utan o gå in på detaljer så är det ATT jämförande Mobergs beskrivning av statarlivet i Sverige, saker dom vi tar för givna finns inte där ,

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det stämmer ja. Jag har inte så mycket erfarenhet, då jag bor i storstan, men jag minns att jag har läst lite artiklar om det.

   Radera