onsdag 7 september 2016

Bad moms, PTA och kinesiska nyhetsbrev

Den här veckan är en riktig PTA-vecka för mig, med mycket PTA-aktiviteter på agendan. PTA står för Parent Teacher Assocciation och är en föräldraförening som fixar en massa välgörenhetsevents runt skolan hela året för att samla in pengar till olika typer av förbättringar som behövs på skolan. På Nya Zeeland generellt är det mycket aktivt föreningsliv och det sker mycket välgörenhetsevents. När Nya Zeeland listas på länderna med störst livskvalitet i världen har jag sett fraser som: "a strong communal feeling and participation" som en del av det fina med livet på Nya Zeeland och det stämmer verkligen till 100%.

Skolan styrs lokalt av en styrelse, som är vald av skolans föräldrar. Där sitter 6 personer, varav en är lärare på skolan, några föräldrar samt lokalt knutna personer med olika typer av kompetens. Just nu håller min sons skolas styrelse på att intervjua sökande till rektorstjänsten på skolan, då vår nuvarande rektor kommer lämna oss snart.

Flyer som är gjord av mig, för veckans ladies night på torsdag kväll.

Styrelsen förser även oss i PTA-styrelsen med en önskelista på förbättringar de vill se runt skolan. Det kan vara allt från nya sporttröjor, att löparbanan runt skolan ska fixas till, ett förråd som behöver byggas eller att det behövs ett nytt skydd på skolans sandlåda.

Den här veckan har vi en filmvisning där överskottet går till skolans PTA-konto, som är mitt ansvar som kassör. Vi har även en tävling mellan klasserna som pågår just nu, ett disco för barnen i november, försäljning av konstkalendrar som är tillverkade av barnen och mycket annat. Skolans PTA samlar årligen in 180 000-360 000:-, så det är en väldigt aktiv välgörenhet som pågår. Dessa typer av föreningar finns på alla skolor i Nya Zeeland så vitt jag vet och allt bygger på föräldrars, släktingars och de boende i områdets välvilja.

Då fler och fler på skolan är inflyttade från Kina översätter vi även vårt nyhetsbrev till mandarin, så här är presentation av mig på mandarin för er som är intresserade och kunniga i mandarin.


8 kommentarer:

 1. Såg den filmen på bio och tyckte den var sååå rolig! Det verkar som en rolig gemenskap som du beskriver det och en fin grej - hoppas inte det är lika mycket press som på mammorna i filmen ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, nej den sociala pressen på Nya Zeeland är väldigt låg, åtminstone om man kommer från Stockholm, så nej. Här finns det däremot en större press på att man ska hjälpa till med olika saker, men inte så illa. :)

   Radera
 2. Wow vad häftigt, det borde Sverige influeras av!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är så befriande att se att folk sätter engagemang före pengar här. :)

   Radera
 3. Intressant att läsa om hur det fungerar i andra länder! Det är viktigt med engagemang från föräldrar och lärare!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är väldigt trevligt att kunna vara så närvarande på skolan som man har möjlighet att vara här.

   Radera
 4. Snyggt! Och kul! Här är också engagemanget i skolan och sociala evenemang i kommunen större än hemma. Jag tar ganska små steg in i det där dock, men det kommer..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag förstår vad du menar. Jag blev lite indragen i det av min kompis Anna som raggade styrelsemedlemmar bland vår kompisgrupp. :)

   Radera