lördag 27 augusti 2016

Matlåda till skolan

När vi flyttade hit funderade jag mycket över vad jag skulle skicka med Caesar i hans matlåda till skolan. Som svensk är man ju lite ovan vid detta, men idag är jag så nöjd över att kunna skicka med honom bra grejor, istället för de halvfabrikat jag själv fick i skolan.

Till morning tea, dvs mellis på förmiddagen, skickar jag med nötter, ett par kex, en frukt och en klämyoghurt, som inte innehåller skräp eller så mycket socker.

Till lunch får han en nyttigare variant av bananbulle, som jag själv bakar, lite grönsaker, nötter och salami. Ibland skickar jag även med någon lyxigare, tex några jordgubbar, färska blåbär eller en raw food ball. Jag försökte skicka med frysta kycklingbitar eller liknande, men inga varianter av protein har varit populära hos Ceasar förutom salamin. Recept på bananbullarna följer här nedan.

Bananbullar

2 ägg
1 tsk amält kokosolja
120 gr banan (1 stor och mogen/övermogen)
2 msk kokosmjöl
2 dl glutenfria havregryn
1 tsk fiberhusk
1 tsk bakpulver

Vispa upp äggen pösigt och rör ner smält kokosolja. Mixa bananen med gaffel eller stavmixer och rör ner. Ju mognare banan, ju godare bullar! Blanda de torra ingredienserna och rör ner. Låt degen svälla en stund och rulla sedan till bollar. Grädda i 200 gr i ca 10-15 minuter beroende på storlek.

Jag gör ofta 2-3 satser till helgfrukost och fryser in resten.

3 kommentarer:

 1. Jag är glad för att jag slipper! I sonens skola lagas maten på plats av en riktig kock. Inte alltid maten tycks om av eleverna men sonen lär sig också få annan mat än min.

  Sedan brukar jag skicka med frukt till mellanmålet, ibland blir det morötter eller liknande (inget "socker" får skickas med). Skolan har bett att man ska skicka med det till sista samlingsstunden så egentligen tycker jag att skolan kunde fixa det för det är inte alla som har med sig vilket innebär att jag sitter och betalar för vissa andra ungar (det är ju alltid samma som glömmer). Men så är det väl med allt, antar jag.

  Alltså, jag har inget emot att sonen är givmild, tvärtom! Men det är som sagt alltid samma ungar (eg är det ju föräldrarnas fel) och jag vet att det kommer aldrig vara åt andra hållet.

  Usch, nu låter jag gnällig!

  Roligt att se vad du stoppar ned! Tips är alltid bra, ser roligt ut med några skivor salami på det där sättet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lyxigt med egen skolkock och inga halvfabrikat, som det var när jag gick i skolan och jobbade som lärare.

   Här har de teman med hälsosam mat, men synen på socker är annorlunda här än i Sverige. En del kompisar får med chokladmuffins eller en liten chokladbit varje dag.

   Haha, Caesar gillar att snacksa på salamiskivor, han vill alltid ha dom på sidan. :)

   Här på NZ finns det också ett problem i vissa områden med barn som inte får med sig mat till skolan, pga fattigdom eller missbrukande föräldrar. Det finns en lunchtjänst där man kan få lunch levererad till jobbet eller hem och då betalar man samtidigt för ett barns skollunch i de fattigare skolorna. De levererar inte ut till oss, men jag går in på den hemsidan ibland och donerar pengar till några skolluncher via deras tjänst.

   Radera
 2. Där är det ju fördelen med den svenska modellen, att alla barn får en ordentlig lunch. I vissa fall är det den enda ordentliga måltid barnen får just med tanke på missbruk osv i hemmen.

  Så tror jag dock inte är fallet i Svenska Skolan i Fuengirola. Där är det brar föräldrar som missar/struntar i att skicka med barnen frukt eller mellanmål.

  SvaraRadera