fredag 20 maj 2016

Det samoanska Facebookflödet - stigmata, familj och traditioner

Jag hittade inspiration från bortugal.se, som har skrivit detta roliga inlägg om hur Facebookflödet förändras när man flyttar utomlands.

Mitt Facebook-flöde består av två Nya Zeeländska flöden, ett från de personer som jag umgås med och bor nära här i östra Auckland och det andra flödet från mina samoanska körkompisar. I Auckland är det näst största språket samoan, då det bor en väldigt stor grupp samoaner här. Ge det några år, så kommer nog mandarin gå om tror jag, med tanke på alla inflyttande kineser.

Här nedan är Simon(klädd i vitt med röd blomgirlang), min underbara körledare i Auckland Gospel Choir. Han arbetar som kommunpolitiker samt pianist och pianolärare.


De olika collegen här i Auckland tävlar mot varandra i traditionell dans och Polyfest, som är en stor polynesisk festival med uppvisande av deras traditionella kultur är extremt stort. Alla är med, från ung till gammal, och deltar. Vi kunde knappt ha några körövningar i samband med detta, då inga hade tid att komma typ. För samoaner är detta extremt viktiga events.


Uppvisande av de traditionella krigartatueringarna. Dessa ser olika ut för olika släkter och de olika positioner man har i familjen om jag har förstått det hela rätt.


Återigen, stora klaner och mycket Gud. :)


Fler inlägg, detta från en 18-årig cool tjej, som hela tiden postar om sin relation till Gud, filmer med hennes vackra lovsånger och hur hon håller på sin oskuld fram till äktenskapet. Ganska långt ifrån den genomsnittliga svenska gymnasietjejens Facebook-poster va?


Det är så spännande att vara del i en grupp som kommer från en kultur som i mångt och mycket är så osvenskt det bara kan bli.

Samoaner är extremt familjekära, lever nära varandra i storfamiljer, traditionella och håller hårt i sin kultur och är väldigt religiösa. De är även extremt musikaliskt begåvade, då de lever musik genom de kyrkor de växer upp och lever sina liv i. De kommer aldrig i tid, utan tar det lugnt och stressar gärna inte.

Svenskar å andra sidan är självständiga och frihetssträvande. Vi har skapat institutioner istället för de storfamiljer även vi levt i tidigare. Sverige har den största andelen ateister i världen. Vi bryr oss heller inte särskilt mycket om vår traditionella kultur men arbetar hårt och stressar mycket.

Den stora nyheten som det debatterades hett om i april i mitt samoanska Facebook-flöde var ett fall av stigmata i Samoa, då en ung flicka som spelade Jesus i en kyrkopjäs ska ha börjat blöda så som Jesus gjorde. På Youtube och på bbc.com kan ni läsa mer om stigmata-fallet. De flesta av mina vänner var mycket skeptiska och det debatterades vilt med olika citat och utdrag ur Bibeln. Det här stigmata-fallet fick mig verkligen att inse hur extremt långt ifrån varandra vi är, svenskar och samoaner.

Miss Samoa är en extremt stor tillställning på Samoa, vilket det också verkar vara i andra ö-nationer i Söderhavet. De är verkligen superstars dessa tjejer och är med och representerar Samoa överallt som det verkar.

9 kommentarer:

 1. Verkligen intressant! Mycket kulturellt annorlunda! Ibland tror man ju att världen slätas ut och blir likadan överallt till slut, men riktigt så är det ju inte...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är det. Man ser ganska ofta män som går i "kjolar", traditionella dräkter från något av ö-rikena här i södra Auckland. En annan syn kan vara en stor maoriman som har tatueringar i hela ansiktet och skallen. Däremot är det vanligaste nu för tiden att göra temporära tatueringar på känsliga ställen som maori, för att underlätta problem som kan uppstå till exempel vid svårigheten att få jobb med tatueringar över hela huvudet.

   Radera
 2. Haha! No family can compare to our feasts and celebrations! Family First! Den skulle man lägga ut. Aldrig nånsin. Mycket osvenskt på många sätt! Vd roligt att få en inblick i en så annorlunda värld, för dig, och nu för oss också. Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej eller hur! Just den typen av text och med en massa klanbilder ser jag med jämna mellanrum. Ja, det är mycket intressant och det är väl just deras stolthet över sina traditioner som gör att dom fortfarande är så annorlunda.

   Radera
 3. Vad lite man vet och kan. Samoa, jag hade väl aldrig trott att det skulle vara så kristet där. Trodde det var mer buddistiskt eller så.

  Intressant!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, de flesta ö-riken i Söderhavet är väldigt religiösa, men jag tror nog Samoa slår alla rekord. Det är lite mixat i de olika ö-rikena, beroende på vilka som har koloniserat dom och lite traditionell folktro uppblandat i allt detta. :)

   Radera
 4. Min dotterföretag ju giftmed en mauri kille o bor i. Taupområdet , reagerade också på hur stor skillnad det är från oss svenskar, mycket religiöst mycket traditioner , mycket heliga platser för maurierns som man linte ska
  skoja om , var verkligen en upplevelse o hamna i den miljön , under några veckor, mitt ibland tusen kor o varma källor som pyste överallt , planerar nog o åka dit igen i vinter trots den strapatsrika resan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de håller ju också på sina traditioner mycket. Om du läser det här vore det väldigt spännande att intervjua din dotter om hennes liv i en maorimiljö. Du når mig på hagenmarie@hotmail.com om hon är intresserad av det. :) Ja, den svenska vintern byter man ju gärna bort mot den Nya Zeeländska sommaren, eller hur?

   Radera
 5. Här i Småland är det nu 25 gr o knallgrönt äppelträden står i full blom , nu ska man ca i Sverige 😊

  SvaraRadera