tisdag 15 november 2016

Jordbävningar här på Nya Zeeland

I går natt skedde en stor jordbävning(7.4) på sydön här på Nya Zeeland och med ett stort antal efterskalv som följd. Som tur är det mest drabbade området rätt obefolkat, vilket minimerade antalet dödsoffer till två personer. Däremot är de materiella skadorna stora. Även inne i huvudstaden Wellington har vägar och hus fått en del stora skador. Wellington ligger på södra nordön, mitt på skarven med kontinentalplattorna.

Här nedan ser ni en bild på hur kontinentalplattorna går ihop mitt på Nya Zeeland, därav den stora risken för jordbävningar här. Auckland ligger nästan längst norrut till vänster på nordön, så Auckland ligger inte i farozonen för jordbävningar. Däremot ligger Auckland på ett aktivt vulkaniskt område och var 5000:de år har det skett vulkanutbrott här. Detta är helt klart en av avigsidorna med att bo på Nya Zeeland.

1 kommentar:

  1. Kände ni av det? Vi bor ju också i ett jordbävningsområde men kanske av mindre karaktär. Det var ju ett som var lite större i januari men det sov vi igenom. http://solsomsol.blogspot.com.es/2016/01/jordskalv-va-var-nar.html

    SvaraRadera