torsdag 24 november 2016

Både välplanerade och oplanerade - freecamping på Nya Zeeland

Vi bokade husbil för vår roadtrip runt Sydön redan i maj, då saker har en tendens att bli uppbokade här i högsäsong. Vi valde bort dusch och riktig då en sådan större husbil hade gått på typ 50 000 SEK för 3 veckor. Vi bokade istället en mindre variant utan dusch men med en typ av bärbar kassett-toalett som gick loss på dryga 30 000 SEK istället. Det som driver upp priset förutom högsäsongen är även det faktum att vi hämtar den i Christchurch och lämnar den i Queenstown. Det ska man visst inte göra om man vill spara pengar på husbilen.


Förra veckan fick jag frågan om jag har börjat boka in mig på campingplatser, då dessa också kan bli fulla här. Det har jag ju inte och vill helst inte det, då det tappar friheten med husbil. Vi har tänkt hyra in oss på hotell några nätter för att tvätta och duscha(vi kommer så klart bada och duscha på flera ställen, bara så ni inte blir förskräckta. :). Sedan har vi tänkt fricampa så mycket som möjligt.

Jag satte mig då och läste på hur man kan fricampa och såg till min förskräckelse att man bara kan göra det med certifierade husbilar som har riktig toalett typ. Nu har jag letat upp mailet med den sort vi har bokat och till min stora lättnad får man fricampa med vår lilla husbil med! Puh!

Man åker ju inte till Sydön för att fastna på trånga campingplatser, utan för att njuta av naturen och de stora vidderna. :)

8 kommentarer:

 1. Oj, vad dyrt det har blivit! Om jag minns rätt betalade vi 10 000 kr för husbil i tre veckor under vintern på NZ 2007... Det var en "riktig" husbil, även om den var ganska liten. Boka campingar gör vi aldrig. Håller med om att det inkräktar på frihetskänslan :) Oftast får man plats nånstans ändå, och får man inte det så får man fricampa ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nya Zeeland har blivit dyrt, helt klart. När det gäller hotellpriser och sådant är priserna högre än Sverige nu för tiden. Vi var här ungefär samtidigt som er och då var priserna typ hälften av priserna i Sverige, men det var då det. :)

   Radera
 2. Precis! Själva grejen är ju friheten! Vilken tur att det var tillåtet att fricampa med er modell. Det kommer säkert att blir jättebra!Det kanske finns badhus också? Och duschar på stranden fanns det ofta i Australien i alla fall. Här med för den delen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det finns duschar på stränderna här med, men stränderna på sydön är rätt ensliga, så jag är inte säker på att vi kommer springa på sådana där. Däremot finns det ju varma källor, kalla sjöar och campingplatser man kan duscha på.

   Radera
 3. Det var dyrt, men de ska väl tjäna in kostnaden för bilen på högsäsongen.

  Hur ska reserutten gå, blir det norrut, söderut eller runt överallt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror vi kommer åka norrut efter östkusten och sedan söderut efter västkusten ner till den södra delen av sydön.

   Radera
 4. Låter härligt med roadtrip, sydön står på min bucket-list!! Och bra att ni bokade i tid! När vi körde roadtrip på nordön var vi ute väääldigt sent, bokade kanske 2 månader på förhand. Idiotiskt, förstår inte riktigt hur vi tänkte... Vi satt ett par ångestfyllda kvällar och letade med ljus och lykta efter en ledig bil. När inte ens lokala firmor hittade något ledigt blev man lite panikslagen. Som tur hittade vi en riktigt schysst modell till ett rimligt (dvs väldigt dyrt men okej jämfört med vad det brukar kosta...) Tror seriöst vi hittade den sista ledig bilen på hela ön :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Normalt sett är vi oerhört sena med att boka typ allt, men här på NZ går det inte, utan här säljer saker verkligen slut, alltfrån hotellnätter till julgranar kan verkligen ta totalslut här. Man bor verkligen på en enslig ö här. :)

   Radera