måndag 6 april 2015

Res passfritt inom hela EU från 1 juli

Tidigare har man kunnat resa med enbart sitt nationella id-kort, även de länder som inte är med i Schengenavtalet. Till dessa har man behövt pass, men nu slopas även det.


Ett hett tips är ändå att ha med sig sitt pass, då det kan krävas för att till exempelvis hyra bil. Niklas flög på sitt körkort till Spanien i höstas, men när han kom till bilfirman tog det tvärstopp.

4 kommentarer:

 1. Oj, passfritt utanför Schenen!
  Men tror ändå man ska vara förskitig! Passet behövs ibland! Ta alltid passet med!

  SvaraRadera
 2. Passfriheten är bara trams tycker jag. Vad hjälper det att man kommer in i ett land utan pass när man ändå behöver det hela tiden? I Spanien måste vi visa pass för att checka in på ALLA campingar. Vi behöver också pass för att köpa internet simkort.

  SvaraRadera
 3. Ja, ni har ju rätt. Som jag skrev, att flyga utan går bra, men sedan behövs passet ofta till andra saker där svenskt körkort inte accepteras som id-handling. Jag har en känsla av att vi kommer närmare och närmare det passlösa samhället inom Europa i alla fall.

  SvaraRadera
 4. Jesus Christ, tror folk på allvar att körkort=nationellt ID-kort? *facepalm*

  Ett nationellt ID-kort utfärdas av polisen och Anger medborgsrkap. Det kann redan idag användas för att resa till hela Europa utom Ryssland, Vitryssland, Ukraina och Turkiet, samt även till Georgien och vid paketresa till Marocko och Tunisien.

  DOCK får man inte resa från just svenska flygplatser DIREKT UT UR Schengen, något som ska rådas bot på till EU-länder (dock ej övriga Europa korkat nog)

  SvaraRadera