torsdag 27 november 2014

Kikis resa till Iran - del 2!

Kiki från tingkai.com gästbloggar om sin resa till Iran - så spännande! Del 1 hittar du här!

Till Esfahan kom vi fram på kvällen. Det var mörkt och några av oss gick ner till floden med de vackra broarna för att glädjas åt vattnet som någon dag innan var påsläppt. I ca tio år har floden varit torrlagd med några korta påsläpp. Nu ska floden vara fylls och forsa fram framöver. Alla var där!


Människorna vandrade över broarna, satt på kanterna och njöt. Gamla och unga. Det var picknic och allmän glädje. I Esfahan finns många vackra palats och trädgårdar. Moskéer och minareter. Vi såg det vackra torget med moskén med ekot, där sjöng vår guide på persiska så vackert att vi fick rysningar allihopa.

Helen och jag kollade in hästarna som drog små droskor. Fina små, kanske berberhingstar, som hade bettet hängande under käken. De trippade rund på torget med gummisulade hovar.


Mattaffär! Vilka fantastiska mattor. En röd liten matta med en gul Jaguar hittade mig. Det är en ullmatta knuten av nomaderna i Keshan. Vi avslutade dagen med besök på en av de vackra broarna i solnedgången. Basaren i Esfahan bjöd på frestelser. Turkoser, saffran, tyger och mycket mer.


Vidare mot Shiraz. Vi stannade vid en gammal stad av lera och en karavanseraj. En häftig syn. I Pasargaede stannade vi och beskådade Cyrus grav. Hit vallfärdar Iranierna för att hedra hans minne!


Mera mattor, basarer, moskéer och karavanserajer. Vackra palats och trädgårdar. En höjdpunkt var naturligtvis Persepolis! Staden som är 2500 år gammal. Här fanns de stora härskarna på sin tid och de stora plundrarna. Fantastiska reliefer med så detaljrika mönster. Här strosade vi runt och njöt av sol och historiens vingslag.


2 kommentarer:

  1. Mycket intressant och annorlunda för mej!

    SvaraRadera
  2. Ja, jag blev väldigt nyfiken på resan, spännande innan landet invaderas av turister. De verkar sträva efter ökad turism.

    SvaraRadera