Sidor

torsdag 19 maj 2016

Pink Day - mufti day i skolan

Jag har frågat runt en hel del, men ingen jag hittills har frågat har något svar på denna fråga: "Vad betyder mufti?" Någon av er läsare som vet?

Det tog ett tag som nyinflyttad skolförälder att förstå vad en mufti day är här på Nya Zeeland. När jag hade skickat min son i skoluniform till skolan bara för att inse att alla andra barnen bar valfria kläder, förstod vi att mufti måste betyda en dag utan skoluniform.


Ofta är det olika teman som är kopplade till något tema. Imorgon är det Pink Day-mufti day på skolan som en del av en kampanj mot mobbing. Barnen är ombedda att bära något rosa.

Som svensk pojkmamma är detta ingen stor grej, då jag klädde min son i rosa som liten ända till han fick höra av killarna på dagis att rosa ju är en tjejfärg. Här på Nya Zeeland är rosa väääldigt mycket en tjejfärg. I ett samhälle som är så könsstereotypt som Nya Zeeland är uppenbarligen detta ett trauma för en del pojkar på skolan.

Här kan killar som väljer något rosa eller lila få höra att det ju inte går, då det ju är tjejfärger och att de kommer bli retade...suck liksom. Jag blir så glad då Caesar istället bad mig köpa en hel outfit i rosa till imorgon, men jag hittade inga rosa byxor som inte hade små hjärtan eller Hello Kitty på sig och det är inget Caesar gillar.

Jag hittade en cool t-shirt och en rosa bomberjacka att ha över från Kmart, sedan får han ha sina coola gubbjeans till det.

1 kommentar:

  1. Alltså det där skulle ställa till det för mig! Jag gillar ju inte rosa. Jo, när det är blommor. Men that's it.

    Jag passar inte i rosa och trivs inte i det alltså inget rosa i min garderob. Alltså inget rosa i sonens heller eftersom jag inte gillar den helt enkelt. Kanske fin på andra men...

    SvaraRadera